8 Aralık 2007 Cumartesi

mukteza mukellefin adresinde bulunamamasi

T.C.
İSTANBUL VALİLİĞİ
İl Defterdarlığı
Katma Değer Vergisi Gelir Müdürlüğü
TARİH: 02/06/2005
SAYI : KDV.MUK.B.07.4.DEF.0.34.18.YMM.3961

KONU : Mükellefin adresinde bulunamaması
…………………………….
………..Şti.’nin ……… dönemi ile ilgili YMM …………. tarafından düzenlenen KDV iadesi tasdik raporunu dairenize ibraz ederek iade ve mahsup talebinde bulunduğu,
Ödevlinin bilinen adresinde ………. tarihinde yapılan ihracat yoklamasında işyerinin yaklaşık ………. gün önce yandığı ve yangında hiçbir makine ve malzemenin kurtarılamadığı ……….. Müdürlüğü faaliyet alanı olan ……….. adresine taşındıklarının belirtildiği,

Daha sonra mükellefin tarh dosyasının tetkikinde ……….. tarihi itibariyle ……… Müdürlüğü’ne nakil gittiği yangınla ilgili herhangi bir bildirimin olmadığının tespit edildiği bu nedenle, mükellefin ilgili dönem iade işlemlerinin yapılmasında tereddüt hasıl olduğu belirtilerek tarafımızdan görüş sorulmaktadır.

23.11.2001 tarih, 24592 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 84 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’nin II- Özel Esaslar bölümün de ; Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge (SMİYB) düzenleme veya kullanma fiili ile doğrudan veya dolaylı olarak ilgisi bulunan mükelleflerin nakden veya mahsuben iade talepleri bu bölümdeki özel esaslara göre yerine getirileceği denilmekte olup,

Yine 1.5’nci maddesinde
……………………….
……………………….
“- Yapılan yoklama ve araştırmalarda mükellefin bilinen adreslerinde bulunamaması (bu durumda olan mükelleflerden iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönem itibariyle vergiye müteallik ödevlerini yerine getirdiği tespit edilenlerin işi bıraktığına ilişkin bildirimde bulunmamış olmaları olumsuz tespit sayılmaz.),”olumsuz tespit sayıldığı,
………………………………
2.3.3’ncü maddesinde, Adreslerinde Bulunmadıkları, Defter ve Belgelerini İbraz Etmedikleri veya Beyanname Vermedikleri Konusunda Tespit Bulunanlar
Adreslerinde bulunmadıkları, mücbir sebep sayılan haller dışındaki nedenlerle defter ve belgelerini ibraz etmedikleri veya birden fazla döneme ilişkin olarak katma değer vergisi beyannamesini (süresinden sonra verilenler hariç) vermedikleri konusunda tespit bulunanların iade talepleri münhasıran vergi inceleme raporu sonucuna göre yerine getirilir. Düzenlenecek raporda yukarıdaki olumsuz tespitlerin ortadan kalktığının belirtilmesi halinde genel esaslara dönülür.

Mükellefin başvurusunun değerlendirilmesi veya vergi idaresinin belirlemeleri sonunda olumsuz tespit sayılan nedenlerin ortadan kalktığının anlaşılması halinde (mükellefin defter ve belgelerini sonradan ibraz etmesi, vermediği beyannameleri usulüne uygun olarak tamamlaması, yoklama ile tespit edilmek kaydıyla geçerli bir adresinin ortaya çıkması gibi) genel esaslara göre iade yapılır.”denilmektedir.

Ayrıca 94/4 Sıra No.lu Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu İç Genelgesi’nde ilgili vergi dairelerine teslim edilecek YMM tasdik raporlarından tebliğlerle belirlenen rapor dispozisyonuna uygun olarak düzenlemeyen veya eksik bilgi ihtiva edenlerin işleme konulmadan önce yeniden düzenlenmesi için ilgili yeminli mali müşavire iade edilmesi, bunun sağlanmaması durumunda ise iade yapılmadan bu raporların Bakanlığımıza gönderilmesinin gerekmekte olduğu belirtilmiştir.

Buna göre, yukarıda sözü edilen iç genelge uyarınca YMM …………. tarafından mükellefin ……… dönemde adresinde faal ve gerçek mükellef olduğunun tevsik edilmesi halinde mal ve hizmet alımları ve ihracatın gerçek olmadığı konusunda yapılmış bir tespit ve tereddüt edilecek başkaca bir husus da bulunmaması durumunda tecil-terkin iade taleplerinin genel esaslar çerçevesinde (YMM Raporuna göre) yerine getirilmesi mümkün olacaktır.

Ancak, ……….. Şti.’nin adresinde faal olmadığının tespit edilmesi halinde konunun ……….Müdürlüğü’ne incelemeye sevk edilmek üzere ……….. intikal ettirilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

mukteza fazla ve yersiz kdv iadesi

T.C.

İSTANBUL VALİLİĞİ

Defterdarlık Katma Değer Vergisi Gelir Müdürlüğü


TARİH: 28/06/2005

SAYI : KDV.MUK.B.07.4.DEF.0.34.18.08.4650



KONU : Fazla ve yersiz tahsil edilen KDV’nin iadesi





………………….



İlgi dilekçenizde; ………’ın İstanbul ……… Müdürlüğü’nden ……. tarihinde ihale ile satın alındığı dökme kuru çay için %8 oranında KDV tahsil edilmesi gerekirken %18 oranında KDV tahsil edildiği belirtilerek fazla ödenen KDV’nin iade edilmesi talep edilmektedir.



3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun 8/2. maddesinde vergiye tabi bir işlem söz konusu olmadığı veya katma değer vergisini fatura ve benzeri vesikalarda göstermeye hakkı bulunmadığı halde düzenlendiği bu tür vesikalarda KDV gösterenler, bu vergiyi ödemekle mükelleftirler. Bu husus kanuna göre borçlu oldukları vergi tutarından daha yüksek bir meblağı gösteren mükellefler için de geçerlidir. Bu gibi sebeplerle fazla ödenen vergiler, Maliye Bakanlığı’nın belirleyeceği usul ve esaslara göre ilgililere iade edilir, hükmü bulunmaktadır. ( 5035 sayılı Kanunla değişen hali )



Konuyla ilgili olarak yayımlanan, 23 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin “Fazla Uygulanan Vergilerin İadesi” başlıklı (B) bendinde; 3065 sayılı Kanunun 8/2 madde hükmüne göre yersiz ve fazla hesaplanan vergilerin mükellefi tarafından vergi dairesine yatırılması gerekmektedir. Bu şekilde ödenen vergileri yüklenen kişilerin gerçek usulde KDV mükellefi olması halinde bu vergileri, vergiye tabi faaliyetleri üzerinden hesaplanan KDV’nden indirilebilmesi mümkün olduğundan vergi dairesince bir iade işlemi yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Yersiz veya fazla olarak uygulanan vergilerin sadece indirim hakkına sahip olmayanlara iadesi konusunda imkan getirilmiştir. İthalat sırasında fazla uygulanan vergiler ise KDV Kanunu’nun 48.maddesi hükmüne göre indirim hakkına sahip olmayanlara Gümrük Kanunu’na göre iade olunacaktır “ denilmektedir.



91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin; “Fazla ve Yersiz Ödenen Vergilerin İndirim Hakkına Sahip Olanlara İadesi” başlıklı I. bölümünde; 5035 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi ile Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 8 nci maddesinin 2 numaralı fıkrasında değişiklik yapılarak, fazla ve yersiz ödenen vergilerin indirim hakkına sahip olmayanlar yanında sahip olanlara iadesine de imkan tanındığı ve değişiklik hükmünün Maliye Bakanlığı’na verdiği yetkiye dayanılarak fazla veya yersiz ödenen vergilerin indirim hakkına sahip olanlara nakden veya mahsuben iadesinin usul ve esasları açıklanmakta olup, fazla veya yersiz vergiye muhatap olanların katma değer vergisi mükellefiyetinin bulunmaması bulunsa bile fazla ve yersiz ödenen verginin indirim hakkı tanınmayan işlemlerle ilgili olması halinde bu verginin iadesinin 23 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin (B) bölümündeki açıklamalar çerçevesinde gerçekleştirilebileceği hükme bağlanmıştır.



Diğer taraftan, Bakanlık Makamı’ndan alınan 20/04/2005 tarihli ve 17501 sayılı yazıda;



“Katma Değer Vergisi Oranlarına İlişkin 2002/4480 B.K.K. Eki Kararı ile mal teslimleri ve hizmet ifalarına uygulanacak katma değer vergisi oranlarının;



a- Ekli listelerde yer alanlar hariç olmak üzere, vergiye tabi işlemler için, %18

b- (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, % 1

c- (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, % 8

olarak tespit edilmiştir.



27/12/2004 tarihli ve 2004/8301 sayılı Kararname ile Kararname Eki II sayılı listenin Temel Gıda Maddeleri başlıklı (A) bölümünün 2 numaralı bendi “Süt, süt tozu, yoğurt, ayran, peynir, peynir altı suyu ve tozu, yumurta (likit ve pastörize olanlar dahil), hamur mayası, paketlenmiş kuru çay, şeker pancarının işlenmesi ile elde edilen kristal ve kesme şeker, arı balı, reçel, pekmez, pestil, tahin, helva, su, maden suyu” şeklinde değiştirilerek belirtilen bu ürünlerin teslimlerinde %8 oranında katma değer vergisi hesaplanması gerektiği hükme bağlanmıştır.



…………………………”denilmektedir.



Buna göre, yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde çuval, sandık, kraft torba içerisinde paketlenmiş kuru çay teslimlerinde ambalaj büyüklüğüne bakılmaksızın %8 oranında KDV hesaplanması gerekmektedir.



Bunun dışında, paketlenmemiş dökme çaylar Kararname eki listelerde yer almadığından tesliminde %18 oranında KDV uygulanacaktır.



Diğer taraftan, satışa konu çayların paketlenmiş kuru çay olması halinde yersiz olarak tahsil edilip, vergi dairesine ödenen KDV’nin …………’ın vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan KDV’nden indirim konusu yapılması indirimle giderilememesi halinde 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar çerçevesinde iadesinin talep edilmesi mümkün bulunmaktadır.



Bilgi edinilmesini rica ederim.