4 Kasım 2008 Salı

Fiat Doblo Arac Aliminda Odenen KDV indirimi

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)
TARİH : 17.07.2008
SAYI : KDV.MUK.B.07.1.GİB.4.34.17.01.30.6288
KONU : Fiat Doblo araç alımında ödenen KDV’nin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı.

.................................



........................ hakkında ilgide kayıtlı yazınızla ilgili olarak Bakanlık Makamından alınan ........................ tarih ve ........................ sayılı yazıda;

“Katma Değer Vergisi Kanununun 30/b maddesinde faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere işletmelere ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisinin mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan indirilemeyeceği hükme bağlanmıştır.

Konu ile ilgili olarak 27/07/2005 tarih ve 25888 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve yayımı tarihinde yürürlüğe giren 8 seri nolu Gümrük Genel Tebliğinde (Tarife Sınırlandırma Kararları) 87.03 G.T.İ.P numarasında yer alan eşyaların tanımlanması yapılmıştır.

Buna göre, 21/07/2005 tarihinden itibaren yürürlüğe giren bu tebliğ ekindeki tarife sınırlandırma kararı uyarınca, 2008 model Fiat Doblo 1,3 Combi yandan camlı çift sıra koltuklu kamyonet 87.03 G.T.İ.P numarasında yer alan binek otomobil niteliğine haiz olduğundan alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisinin mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, Vergi Usul Kanununun 320 nci maddesinin ikinci fıkrasında "Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları binek otomobilleri hariç olmak üzere, işletmelere ait binek otomobillerinin aktife girdiği hesap dönemi için ay kesri tam ay sayılmak suretiyle kalan ay süresi kadar amortisman ayrılır. Amortisman ayrılmayan süreye isabet eden bakiye değer, itfa süresinin son yılında tamamen yok edilir." hükümleri yer almaktadır.

Yukarıda ki açıklamalar çerçevesinde; 2008 model Fiat Doblo 1,3 Combi yandan camlı çift sıra koltuklu kamyonetin binek otomobil olarak kabul edilmesi sebebiyle, bu otomobilin aktife girdiği hesap dönemi için ay kesri tam ay sayılmak suretiyle kalan ay süresi kadar kist amortisman ayrılması, amortisman ayrılmayan süreye isabet eden bakiye değerin, itfa süresinin son yılında tamamen yok edilmesi gerekmektedir.”denilmektedir.

Bilgi edinilmesini ve müracaat sahibine de gerekli duyurunun yapılması hususunda gereğini rica ederim.


Başkan a.

Grup Müdür V.