3 Nisan 2008 Perşembe

binek otomobilde otv gider olarak yazilmasi mutkeza

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)
TARİH: 13.02.2006
SAYI : KDV.MUK.B.07.1.GİB.4.34.17.01.1000
KONU : Binek otomobile ödenen ÖTV’nin gider yazılıp yazılamayacağı,

...........................................

İlgi dilekçenizde, işletmenizde kullanılmak üzere alınan binek otomobile ödenen ÖTV’nin gider veya maliyet unsuru olarak yazılıp yazılamayacağı konusunda görüş talep edilmektedir.
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 1/b maddesinde, (II) sayılı listede yer alan mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabının bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV’ye tabi olduğu hükme bağlanmıştır.
Kanunun 19/a bendi uyarınca, kayıt ve tescile tabi motorlu araçların ÖTV Kanununun Resmi Gazete’de yayımlandığı 12/6/2002 tarihinden itibaren ilk iktisabında taşıt alım vergisi yürürlükten kaldırılmıştır.
Diğer taraftan, Vergi Usul Kanununun 270. maddesinin son fıkrasında, mükellefin noter, mahkeme, kıymet takdiri, komisyon ve tellaliye giderleri ile Emlak Alım ve Taşıt Alım Vergilerini maliyet bedeline ithal etmekte veya genel giderler arasında göstermekte serbest oldukları hükmü yer almaktadır.
Buna göre; tarafınızca satın alınan binek otomobili için ödenen ve indirim konusu yapılamayacak olan özel tüketim vergisinin gelir vergisinin hesabında gider veya maliyet unsuru olarak kayıtlara intikal ettirilmesi mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

%10 engelli kisinin otv istisnasi mukteza

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)


TARİH: 16.03.2007
SAYI : KDV.MUK.B.07.1.GİB.4.34.17.01.7.1896

KONU : %90’ın altında engelli olan şahsın araç alımında ÖTV istisnası.

...........................................

İlgi dilekçeniz ve ekleri incelenmiştir.



4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 7/2.maddesinde (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan;



b) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,

Beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabının vergiden istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

Bu Kanun uygulamasında (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye’de kayıt ve tescil edilmiş olanların kullanılmak üzere, ithali ile motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabı ilk iktisap kapsamında değerlendirilecektir.

Öte yandan, 7 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği’nin

7.2.1.2. “Malul ve Engelliler Tarafından Bizzat Kullanmak Amacıyla İlk İktisabı Yapılan Araçlarda İstisna Uygulaması” başlıklı bölümüne göre,

(II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi araçlardan 87.03 (motor silindir hacmi 1600 cm³’ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2800 cm³’ü aşanlar hariç) ve 87.11 tarife pozisyonlarında yer alanların, bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından ilk iktisabı ÖTV’den istisna edilmiştir. Bu istisnadan yararlanan kişilerin istisna uygulanan ilk iktisaplarına ilişkin olarak mükellefler tarafından verilecek ÖTV beyannamesine;

- Alıcının maluliyeti veya sakatlığı ile özel tertibat yaptırılan araçları kullanabileceğine dair Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca yetkili sağlık kuruluşlarından alınan sağlık kurulu raporu,

- Aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belgenin aslı veya noter onaylı örneği,

- Alıcının “H” sınıfı sürücü belgesinin fotokopisi,

eklenecek ve beyannamede ÖTV hesaplanmayacaktır.







Vergi dairesince kabul edilen beyanname ve ekleri incelenerek, araçta yapılan özel tertibatın raporda yazılı sakatlığa uygun hareket ettirici bir tadilat olduğu tespit edilecektir. Bu tespit üzerine tahakkuk fişi ve istisna uygulandığını gösteren “ÖTV Ödeme Belgesi” düzenlenecek ve mükellefe verilecektir.

Konuyla ilgili olarak Bakanlık Makamı’ndan alınan ........................................... tarih, ...........................................sayılı yazıda;

“1) Sakatlığa uygun hareket ettirici özel bir tertibat yapılmadığı sürece otomatik vitesli araçlar özel tertibatlı araç olarak kabul edilmeyecektir.

2) Engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması, hareket ettirici özel tertibat olarak değerlendirilmeyecektir.

3) Hareket ettirici özel tertibatın ilk iktisap işleminden önce yapılması yeterlidir. Bu tertibatın imalat aşamasında veya sonra yapılması, ilk iktisaptan önce yapılmış olmak kaydıyla istisna uygulanmasına engel teşkil etmemektedir.”denilmektedir.



Buna göre, sakatlık derecesi %90’ın altındaki malul ve engellilerin 87.03 (motor silindir hacmi 1600 cm3’ü aşanlar hariç) ya da 87.04 (motor silindir hacmi 2800 cm3’ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. no.sunda yer alan araçları bizzat kullanımı şartıyla istisna uygulanacaktır. Bu istisnadan da yararlanılabilmesi için araçta sakatlığa uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması zorunludur.

Yukarıda Bakanlık yazısı da göz önünde bulundurulduğunda elin kavrayabileceği şekilde direksiyon simidi, direksiyon topuzu eklenmesi veya direksiyonun sağa alınması ve araçta otomatik vites olması, (sol elin fonksiyonunun sağ el tarafından üstlenmesi) özel tertibat olarak değerlendirilemeyeceğinden özel tüketim vergisi istisnası uygulanması mümkün bulunmamaktadır.



Bilgi edinilmesini rica ederim.





Başkan a.
Grup Müdür V.