6 Kasım 2009 Cuma

2010 yilinda gayrimenkul vergilendirmesi

Gayrimenkulde düzen değişiyor


Maliye’nin 2010 yılı başında görüşülmesini sağlamak için çalışmalarını hızlandırdığı Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı’nda, gayrimenkul gelirleri vergilemesi en köklü değişikliğe uğrayacak alanlardan birisi olacak

Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve Vergi Konseyi’nin koordinasyonuyla hazırlanan yeni Gelir Vergisi Kanun Taslağı’nda son aşamaya gelindi.

Taslakta özellikle gayrimenkul konusu ön plana çıkıyor. Soruları yanıtlayan Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal, Konsey’in 30 bin saatten fazla çalıştığını, en ciddi mesailerden birinin de gayrimenkul olduğunu kaydederek bu yaklaşımı doğruladı.

Uysal bu konuda üç alanda çalışma yapılması gerektiğini belirtti. Uysal, Konsey’in önerileri hakkında şu bilgileri verdi: “Birincisi kayıtlılık sorunu. Gayrimenkullerin birçoğu çeşitli yollarla devredilmiş ama tapu kayıtları bir başkasının üzerinde. Bunlara ilişkin süre verilerek çözüm üretilmeli. Diğer konu 2B arazileri. Ortada bina var ama tapu yok. Buradaki rant mutlaka vergilendirilmeli. Üçüncüsü değerleme sorunu. Bu konuda 10 yıl süren kademeli bir sistem önerdik. Böylece gayrimenkuller gerçek değerinden gösterilebilecek.”

Dünya