12 Kasım 2008 Çarşamba

gayrimenkul satis kazanci istisnasi mukteza

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

Sayı : B.07.1 .GİB.4.34.l6.01/KVK/5
Konu : Şirket aktifinde kayıtlı gayrimenkulün satısından doğan kazanç dolayısıyla kurumlar vergisi istisnasından
yararlanılmasının mümkün olup olmadığı hk.


İlgi : ../092008 tarihli dilekçeniz.
İlgide kayıtlı dilekçenizde; şirket aktifinizde kayıtlı bulunan ve kiraya verdiğiniz … adresindeki fabrika binasını gayrimenkulün bulunduğu hudutlar dahilinde yerel yönetimin deri üretimine izin vermemesi ve kiracı tarafından tamamen boşaltılması nedeniyle söz konusu bu gayrimenkulün satışı durumunda kurumlar vergisi istisnasından yararlanıp yararlanamayacağınız hususu sorulmaktadır.

Bilindiği gibi, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “İstisnalar” başlıklı 5.maddesinde; “(1) Aşağıda belirtilen kazançlar, kurumlar vergisinden müstesnadır:
....
e) Kurumların, en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazlar ve iştirak hisseleri ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarının satışından doğan kazançların % 75'lik kısmı.
Bu istisna, satışın yapıldığı dönemde uygulanır ve satış kazancının istisnadan yararlanan kısmı satışın yapıldığı yılı izleyen beşinci yılın sonuna kadar pasifte özel bir fon hesabında tutulur. Ancak satış bedelinin, satışın yapıldığı yılı izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar tahsil edilmesi şarttır. Bu süre içinde tahsil edilmeyen satış bedeline isabet eden istisna nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler ziyaa uğramış sayılır.
İstisna edilen kazançtan beş yıl içinde sermayeye ilave dışında herhangi bir şekilde başka bir hesaba nakledilen veya işletmeden çekilen ya da dar mükellef kurumlarca ana merkeze aktarılan kısım için uygulanan istisna dolayısıyla zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler ziyaa uğramış sayılır. Aynı süre içinde işletmenin tasfiyesi (bu Kanuna göre yapılan devir ve bölünmeler hariç) halinde de bu hüküm uygulanır.
Bedelsiz olarak veya rüçhan hakkı kullanılmak suretiyle itibarî değeriyle elde edilen hisse senetlerinin elde edilme tarihi olarak, sahip olunan eski hisse senetlerinin elde edilme tarihi esas alınır.
Devir veya bölünme suretiyle devralınan taşınmazlar, iştirak hisseleri, kurucu senetleri ve intifa senetleri ile rüçhan haklarının satışında iki yıllık sürenin hesabında, devir olunan veya bölünen kurumda geçen süreler de dikkate alınır….” hükmü yer almaktadır.
Diğer taraftan, Kurumlar Vergisi Kanununun Kanun Gerekçesi ve Madde Gerekçelerinin 5.maddesinde;
“…
(e) bendinde, taşınmazlar ve iştirak hisseleri satış kazancı istisnası düzenlenmektedir. İstisnanın amacı, kurumların bağlı değerlerinin ekonomik faaliyetlerde daha etkin bir şekilde kullanılmasına olanak sağlanması ve kurumların mali bünyelerinin güçlendirilmesidir. Bu bentte belirtilen koşulların sağlanması halinde söz konusu taşınmazlar ve iştirak hisseleri ile kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarının satışından doğan kazançların %75’lik kısmı istisnadan yararlanacaktır…” denilmektedir.
Konuya açıklık getiren 03/04/2007 tarih 26482 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nin “ 5.6.2.3.4. Menkul kıymet veya taşınmaz ticareti ile uğraşılmaması” başlıklı bölümünde;
“Menkul kıymet veya taşınmaz ticareti ve kiralanmasıyla uğraşan kurumların bu amaçla ellerinde bulundurdukları istisna kapsamındaki değerlerin satışından elde ettikleri kazançlar istisna kapsamı dışındadır.
İstisna uygulaması esas itibarıyla bütün kurumlar için geçerlidir. Ancak, faaliyet konusu menkul kıymet veya taşınmaz ticareti ve kiralanması olan kurumların bu amaçla iktisap ettikleri ve ellerinde tuttukları kıymetlerin satışından elde ettikleri kazançlar için istisnadan yararlanmaları mümkün değildir.
Satışa konu edilen kıymetlerin iki tam yıl kurum aktifinde kayıtlı olması da durumu değiştirmeyecektir. Aynı durum, satmak üzere taşınmaz inşaatı ile uğraşan mükellefler açısından da geçerlidir. Ancak, taşınmaz ticareti ile uğraşan mükelleflerin faaliyetlerinin yürütülmesine tahsis ettikleri taşınmazların satışından elde ettikleri kazançlara istisna uygulanabilecek; taşınmaz ticaretine konu edilen veya kiralama ya da başka surette değerlendirilen taşınmazların satış kazancı ise istisnaya konu edilmeyeceği açıklanmış olup,
Aynı bölümde verilen 4 numaralı örnek aşağıdaki gibidir.
Örnek 4: Esas faaliyeti taşınmaz ticareti ve kiralaması olmayan bir şirketin, atıl olarak durmakta olan bir taşınmazını kiraya verdikten iki tam yıl sonra söz konusu taşınmazı satması halinde taşınmazın elden çıkarılmasından doğan kazancın istisnadan yararlanması mümkün bulunmaktadır.
Bu hüküm ve açıklamalara göre; istisnanın amacı, kurumların bağlı değerlerinin ekonomik faaliyetlerde daha etkin bir şekilde kullanılmasına olanak sağlanması ve mali bünyelerinin güçlendirilmesine yönelik olmasıdır. Herhangi bir ticari sınai faaliyeti bulunmayan şirketinizin, şirket devamlılığını gayrimenkullerini kiraya vererek idame ettirdiğinden durumunuz yukarıda yer alan örnek 4’e uymamakta ve esas faaliyetiniz taşınmaz kiralaması olmaktadır. Bu durumda aktifinizde kayıtlı bulunan söz konusu ….adresindeki gayrimenkulünüzün satışından doğan kazanç dolayısıyla Kurumlar Vergisi Kanunun 5/1(e) bendinde yer alan kurumlar vergisi istisnasından faydalanması mümkün değildir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.



Başkan a.

Grup Müdürü V.

yurtdisi cikis harci harclari

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
İSTANBUL DEFTERDARLIĞI
Vasıtalı Vergiler Gelir Müdürlüğü



SAYI : B.07.4.DEF.0.34.12.2.45-2992 02.11.2001-6157
KONU : Yurtdışında kurulmuş olan şirketin
kurucularından yurtdışında sürekli
ikamet etmeleri halinde yurtdışına
çıkışlarda harç alınmayacaktır.

……………………..

İLGİ : 26.10.2001 tarihli dilekçeleriniz.

Dilekçelerinizde, Sofya’da kurulmuş olan ……….. Ltd. Şirketi.’nin kurucularından……………………’ın yurtdışına çıkışlarda alınan 50 ABD doları harç pulu bedelinden muaf tutulması talep edilmektedir.
Bilindiği üzere 4705 sayılı Yurtdışına Çıkanlardan Harç Alınması ve 4481 sayılı Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 1 inci maddesinde, yurt dışına çıkış yapan (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hariç) Türk vatandaşlarından çıkış başına 50 ABD Doları Türk Lirası tutarında harç alınacağı hükme bağlanmıştır.
28.07.2001 tarih 24476 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yurt Dışına Çıkışlarda Harç Alınmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Kararın 4 üncü maddesinin (j) bendinde Yurt dışında müstakil iş sahibi olarak sürekli oturan ve geçimini yurt dışında temin ettiğini belgelendiren Türk vatandaşları ile bunların eş ve 18 yaşından küçük çocuklarından, harç alınmayacağı belirtilmiştir.
Dilekçeniz eki belgelerin tetkikinden , Bulgaristan, Sofya, …….. İlçesinde kurulan ……….. Ltd. Şti.’nin kurucularından olduğunuz ve Slatina Vergi Dairesinde mükellefiyet tesis ettirdiğiniz ayrıca geçici adresinizin de ……………Şehri olduğu anlaşılmıştır.
Buna göre yurtdışında sürekli ikamet ettiğinizi belgelendirmeniz ve yurt dışında müstakil iş sahibi olduğunuzu belirten söz konusu belgelerle hudut çıkış kapısında çıkış işlemlerini yapan emniyet görevlisine ibraz etmeniz halinde tarafınızdan harç alınmaması aksi takdirde ise harç ödemeniz gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.