15 Aralık 2007 Cumartesi

otvde tecil terkin uygulamasi

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

Sayı: B.07.1.GİB.4.06.17.01/ÖTV/2005/
Konu: Tecil-Terkin

………………. VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE


İlgi : 29.08.2005 tarih ve DEF.0.06.00.33/30992 sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınızla, tecil-terkin uygulamasıyla ilgili olarak daireniz 3910236936 vergi kimlik numarasında kayıtlı …………… San.Ltd.Şti. tarafından boya imalatında kullanılmak üzere 2004/Nisan ve Mayıs aylarında ithal edilen ekli (l) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan White Spirit ve Hekzan adlı ürünlere ilişkin özel tüketim vergisinin (l) sayılı liste dışındaki malların imalinde kullanılması şartına bağlı olarak tamamı üzerinden beyanda bulunulmadığı, belirtilen ürünlerin boya imalatında kullanılacak olması nedeniyle Bakanlar Kurulunca belirlenen kısmının beyan dışı bırakıldığı, kalan tutar üzerinden beyanda bulunulduğu ve dairenize beyan edilen miktarın ödendiği, mükellefin ithal edilen ürünlerin boya imalatında kullanıldığına ilişkin YMM Üretim Tasdik Raporu olmadığı halde EK12 formuyla dairenize beyan edilen vergilerin tahakkuk ettirilip ödendiğine ilişkin bilgilerin ithalatın yapıldığı Gümrük Müdürlüklerine gönderildiği belirtilerek, sözkonusu ürünlerin ithali üzerine verilen beyannameler gereğince tahakkuk ettirilen ve tahsil edilen vergilerle ilgili olarak dairenizce yapılacak işlemlerde uygulamaya yön vermek üzere Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Bilindiği üzere, 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 8 inci maddesinde (4962 Sayılı Kanunun 8'inci maddesiyle değişen fıkra) (07.08.2003 tarihinden geçerli olmak üzere); “Bu Kanuna ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malların; (I) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde kullanılmak üzere ithalatçıları veya imalatçıları tarafından tesliminde tarh ve tahakkuk ettirilen özel tüketim vergisinin Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek kısmının, teminat alınmak suretiyle tecil olunacağı, Söz konusu malların tecil tarihini takip eden aybaşından itibaren on iki ay içinde (I) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde kullanılması halinde tecil olunan verginin terkin edileceği, bu hükümlere uyulmaması halinde, bu malların tecil-terkin işlemi dışındaki amaçlarla tesliminde tarh edilmesi gereken vergi tutarından, daha önce tahsil edilen verginin mahsubundan sonra kalan tutarın, vade tarihinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinde belirlenen gecikme zammı ile birlikte alıcıdan tahsil edileceği, ancak tecil edilen verginin 213 sayılı Vergi Usul Kanununda belirtilen mücbir sebepler dolayısıyla terkin edilememesi halinde bu verginin, tecil edildiği tarihten itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine göre ilgili dönemler için geçerli tecil faizi ile birlikte alıcıdan tahsil edileceği hüküm altına alınmıştır.

Öte yandan, aynı Kanunun 16 ncı maddesinin 4 nolu bendinde (l) sayılı listedeki malların ithalinde ödenecek özel tüketim vergisine karşılık olmak üzere türü, tutarı ve çözümüne ilişkin usul ve esasları Maliye Bakanlığınca belirlenmek üzere teminat alınacağı hüküm altına alınmıştır.

Yine, 10.08.2005 tarih ve 25902 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 9 Seri Nolu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği ile 1 Seri Nolu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği’ne eklenen 16.4. “İthal Edilen Petrol Ürünlerinin Tesliminde Beyan Edilen ÖTV’ye Ait Bilgi Formu”nun (EK:12) Düzenlenmesi ve Gümrük İdaresince Alınan Teminatın Çözümü İşlemleri:” başlıklı bölümünde;

“ÖTV Kanununun 16 ncı maddesinin 4 numaralı fıkrasının Maliye Bakanlığına verdiği yetki uyarınca, bu Tebliğ ekindeki (EK:12) bilgi formunun düzenlenmesi ve gümrük idaresince alınan teminatın çözümü işlemleri aşağıdaki açıklamalar çerçevesinde yerine getirilecektir.

…………

b) İthalatçı imalatçıların, (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malları ithal edip Kanunun 8/1 inci maddesi uyarınca tecil-terkin uygulaması kapsamında imalatta kullanmaları halinde, bu Tebliğin (9.1./e) bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde tecil edilmiş olan verginin terkin işlemi yapılarak (EK:12) bilgi formu düzenlenecektir. Düzenlenecek formdaki “Satılan Miktar” sütununa, ithal edilen maldan bu şekilde tecil-terkin uygulaması kapsamında imalatta kullanılan miktar yazılacaktır. Gümrük idaresince, formda gösterilen bu miktara isabet eden ÖTV tutarı kadar teminatın çözümü işlemi gerçekleştirilecektir.

…………

d) İthal edilen malların ÖTV Kanununun 8/2 nci maddesi uyarınca ihraç kaydıyla tecil-terkin uygulaması kapsamındaki teslimlerinde, tecil edilen verginin terkin edilmesi üzerine vergi dairesince (EK:12) bilgi formu düzenlenerek ilgili gümrük idaresine gönderilecektir. Gümrük idaresince, bu formdaki beyana konu teslim miktarına isabet eden ÖTV tutarı kadar teminatın çözümü işlemi gerçekleştirilecektir.

e) İthalatçı imalatçıların, (l) sayılı listenin (B) cetvelindeki malları ithal edip 30.11.2002 tarih ve 2002/4930 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kararın 4 üncü maddesi kapsamında imalatta kullanmaları halinde, bu kullanımın YMM tarafından düzenlenen üretim raporu ile tevsik edilmesi üzerine vergi dairesince (EK12) bilgi formu düzenlenerek ilgili gümrük idaresine gönderilecektir. Düzenlenecek formdaki “Satılan Miktar” sütununa, ithal edilen maldan bu şekilde imalatta kullanılan miktar yazılacaktır. Gümrük idaresince, formda gösterilen bu miktara isabet eden ÖTV tutarı kadar teminatın çözümü işlemi gerçekleştirilecektir.

……………

j) İthal edilen malların yukarıda bentler halinde sayılan teslimlerin dışında yapılacak yurtiçi teslimlerinde; bu teslimlerle ilgili hesaplanan ÖTV’nin beyanı üzerine, vergi dairesince (EK:12) bilgi formu düzenlenerek ilgili gümrük idaresine gönderilecektir. Gümrük idaresince, bu formdaki beyana konu teslim miktarına isabet eden ÖTV tutarı kadar teminatın çözümü işlemi gerçekleştirilecektir.”

………….” denilmektedir.

Diğer taraftan, 04.11.2002 tarih ve 24926 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 33 Sıra Nolu Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliğinde ise,

“ ………………

……………………….

Maliye Bakanlığı’na tanınan ve yukarıda belirtilen yetkilere dayanılarak, solvent türevlerinin 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 8 inci maddesinin 1 inci fıkrası kapsamında teslimine ilişkin tecil terkin uygulaması ile bu uygulama çerçevesinde indirimli teminat imkanından yararlanılması, yeminli mali müşavirler tarafından düzenlenecek “Üretim Tasdik Raporu” ibraz edilmesi şartına bağlanmış olup konuya ilişkin usul ve esaslar bu Tebliğ ile belirlenmiştir.” ifadeleri yer almaktadır.

Bu itibarla, mükellef ……………...Ltd.Şti. tarafından 2004/Nisan ve Mayıs aylarında ithal edilen (l) sayılı listenin B cetvelinde yer alan White Sprit ve Hekzanın (l) sayılı listenin dışındaki malların imalinde kullanılması halinde, Bakanlar Kurulunca belirlenecek kısmı kadarının teminat alınmak suretiyle tecil uygulamasına konu edileceği ve ithal edilen ürünlerin YMM Üretim Raporu ile tevsik edilmesi durumunda terkin işleminin gerçekleşeceği ve ilgili gümrük idaresine daireniz tarafından EK12 formunun gönderilerek formda gösterilen imalatta kullanılan miktara isabet eden ÖTV tutarı kadar teminatın çözümü işleminin gerçekleştirileceği, ithal edilip de tecil-terkin uygulaması dışında kalan ve yurt içinde teslimi gerçekleştirilip beyana tabi tutulan ürünlere ait teminatın da çözülmesi gerekeceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

yurt disi kazanclarinda tevkifat

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

Sayı : B.07.1.GİB.4.06.16.01/KVK-2005-
Konu :

………………………………GRUP MÜDÜRLÜĞÜNE


……………. Vergi Dairesi Müdürlüğünün ………… vergi numaralı mükellefi ……………… Ltd. Şti. tarafından Başkanlığımıza hitaben verilen ……….10/2005 tarihli dilekçede bahsedilen hususlarla ilgili Müdürlüğümüz görüşü aşağıdaki gibidir.

5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 9’uncu maddesinde, “Birinci maddede yazılı tüzel kişilerden kanuni veya iş merkezleri Türkiye’de bulunanlar gerek Türkiye’de gerekse yabancı memleketlerde elde ettikleri kurum kazançları üzerinden vergilendirilirler.” hükmü yer almaktadır.

Bu durumda, tam mükellef kurum olan adı geçen şirketin yurtdışında verdiği telekomünikasyon hizmetleri (yabancı ülkeler arasındaki uluslararası telefon trafiğini yönetmek) karşılığında elde ettiği kazançlarını kurum kazancı olarak beyan edeceği tabiidir.

Aynı Kanunun 13’üncü maddesinde, kurumlar vergisinin, Kanunun birinci maddesinde yazılı mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri, safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı; safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiş olup, 14’üncü maddesinde ise safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun 40’ıncı maddesinde yer alan indirimlerin de yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40’ıncı maddesinin 1 numaralı bendinde; ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin, safi ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceği hükme bağlanmıştır.

Ayrıca, 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 24’üncü maddesinde dar mükellefiyete tabi kurumların ticari, zirai ve diğer kazanç ve iratlar dışında kalan kazanç ve iratları ile telif, imtiyaz, ihtira, işletme ticaret unvanı, alameti farika ve benzeri gayri maddi hakların satışı, devir ve temliki mukabilinde alınan bedeller %25 nispetinde kurumlar vergisi tevkifatına tabi tutulmuştur.

Bu itibarla, telekomünikasyon hizmetleri Gelir Vergisi Kanununun 37’nci maddesi hükmüne göre ticari nitelikte olduğundan, bu faaliyetlerden elde edilen kazançlar ticari kazançtır. Dolayısıyla, adı geçen şirket tarafından yurtdışında satın alınan telekomünikasyon hizmetleri karşılığında yapılacak ödemelerden Kurumlar Vergisi Kanununun 24’üncü maddesine göre tevkifat yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini ve Müdürlüğünüz görüşünün de ilavesi suretiyle adı geçen mükellefe ve ilgili vergi dairesine bilgi verilmesini arz ederim.

isyeri ortagindan bedelsiz kiralanan gayrimenkul

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)
SAYI : DEF.0.06.11/KVK-
KONU :

..............………..

İLGİ : ...........….. sayılı dilekçeniz.

İlgi dilekçeniz ile, şirket ortağınız ….. ….. ait olan işyeri için herhangi bir kira ödemesinde bulunmadığınızı, noterden şirketinizden kira almayacağına dair muvakatname düzenlemenize rağmen …… Vergi Dairesi Müdürlüğünce kira kontratosu getirilmesinin talep edilmesi üzerine kira kontratı düzenlediğinizi belirtilerek, anılan vergi dairesi tarafından stopaj mükellefiyetinin açılması nedeniyle, kira ile ilgili olarak muhtasar beyanname verilip verilmeyeceği hususunda Defterdarlığımızdan görüş talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94'üncü maddesinin birinci fıkrasında, Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçilerin aynı maddede sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecbur oldukları, 5/a bendinde ise 70'inci maddede belirtilen mal ve hakların kiralanması karşılığında yapılan ödemelerden tevkifat yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanunun 96'ncı maddesinde vergi tevkifatının 94'üncü madde kapsamına giren nakten veya hesaben yapılan ödemelere uygulanacağı, bu maddede geçen hesaben ödeme deyiminin vergi tevkifatına tabi kazanç ve iratları ödeyenleri istihkak sahiplerine karşı borçlu durumda gösteren her türlü kayıt ve işlemleri ifade edeceği, Kanunun 98'inci maddesinde ise 94'üncü madde gereğince vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanların bir ay içinde yaptıkları ödemeler veya tahakkuk ettirdikleri karlar ve iratlar ile bunlardan tevkif ettikleri vergileri ertesi ayın yirminci günü akşamına kadar, ödeme veya tahakkukun yapıldığı yerin bağlı olduğu vergi dairesine bildirmeye mecbur oldukları hükümlerine yer verilmiştir.

Bu itibarla şirketiniz tarafından Gelir Vergisi Kanununun 94'üncü maddesi çerçevesinde nakden ve hesaben bir ödemede bulunulmaması halinde tevkifat yapılmayacağı ve muhtasar beyanname verilmeyeceği tabiidir.

Öte yandan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 73'üncü maddesinde; "Kiraya verilen mal ve hakların kira bedelleri emsal kira bedelinden düşük olamaz. Bedelsiz olarak başkalarının intifaına bırakılan mal ve hakların emsal kira bedeli, bu mal ve hakların kirası sayılır." hükmüne yer verilmiştir.

Emsal kira bedeli uygulanabilmesi için her şeyden önce, gayrimenkulün (mal ve hakların) bedelsiz olarak başkalarının yararlanımına bırakılması gerekmektedir. Öte yandan, maddede dört bent halinde sayılan haller için emsal kira bedelinin uygulanmayacağı açıktır.

Diğer taraftan, aynı Kanunun 86'ncı maddesinde; "(4842 sayılı Kanunun 9'uncu maddesiyle değişen şekli)(24.04.2003 tarihinden geçerli olmak üzere)(2003 yılı gelirleri dahil) Aşağıda belirtilen gelirler için yıllık beyanname verilmez, diğer gelirler için beyanname verilmesi halinde bu gelirler beyannameye dahil edilmez.

1. Tam mükellefiyette;
……..

d) Bir takvim yılı içinde elde edilen ve toplamı (2003/6578 sayılı Kararın 6'ncı maddesiyle değişen miktarı)(1.1.2004 tarihinden geçerli olmak üzere) 750.000.000.- lirayı aşmayan, tevkifata ve istisna uygulamasına konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratları" hükmü yer almıştır.

Buna göre, söz konusu işyeri …. …… tarafından şirketinize bedelsiz tahsis edildiğinden, Gelir Vergisi Kanununun 73'üncü maddesine göre tespit edilecek emsal kira bedelinin, aynı Kanunun 86'ncı maddesinin (d) bendi gereğince 2004 yılı için 750.000.000.- lirayı aşması halinde işyeri sahibi tarafından tevkifata ve istisna uygulamasına konu olmayan Gayrimenkul Sermaye İradı olarak yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.