15 Aralık 2007 Cumartesi

yurt disi kazanclarinda tevkifat

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

Sayı : B.07.1.GİB.4.06.16.01/KVK-2005-
Konu :

………………………………GRUP MÜDÜRLÜĞÜNE


……………. Vergi Dairesi Müdürlüğünün ………… vergi numaralı mükellefi ……………… Ltd. Şti. tarafından Başkanlığımıza hitaben verilen ……….10/2005 tarihli dilekçede bahsedilen hususlarla ilgili Müdürlüğümüz görüşü aşağıdaki gibidir.

5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 9’uncu maddesinde, “Birinci maddede yazılı tüzel kişilerden kanuni veya iş merkezleri Türkiye’de bulunanlar gerek Türkiye’de gerekse yabancı memleketlerde elde ettikleri kurum kazançları üzerinden vergilendirilirler.” hükmü yer almaktadır.

Bu durumda, tam mükellef kurum olan adı geçen şirketin yurtdışında verdiği telekomünikasyon hizmetleri (yabancı ülkeler arasındaki uluslararası telefon trafiğini yönetmek) karşılığında elde ettiği kazançlarını kurum kazancı olarak beyan edeceği tabiidir.

Aynı Kanunun 13’üncü maddesinde, kurumlar vergisinin, Kanunun birinci maddesinde yazılı mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri, safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı; safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiş olup, 14’üncü maddesinde ise safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun 40’ıncı maddesinde yer alan indirimlerin de yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40’ıncı maddesinin 1 numaralı bendinde; ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin, safi ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceği hükme bağlanmıştır.

Ayrıca, 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 24’üncü maddesinde dar mükellefiyete tabi kurumların ticari, zirai ve diğer kazanç ve iratlar dışında kalan kazanç ve iratları ile telif, imtiyaz, ihtira, işletme ticaret unvanı, alameti farika ve benzeri gayri maddi hakların satışı, devir ve temliki mukabilinde alınan bedeller %25 nispetinde kurumlar vergisi tevkifatına tabi tutulmuştur.

Bu itibarla, telekomünikasyon hizmetleri Gelir Vergisi Kanununun 37’nci maddesi hükmüne göre ticari nitelikte olduğundan, bu faaliyetlerden elde edilen kazançlar ticari kazançtır. Dolayısıyla, adı geçen şirket tarafından yurtdışında satın alınan telekomünikasyon hizmetleri karşılığında yapılacak ödemelerden Kurumlar Vergisi Kanununun 24’üncü maddesine göre tevkifat yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini ve Müdürlüğünüz görüşünün de ilavesi suretiyle adı geçen mükellefe ve ilgili vergi dairesine bilgi verilmesini arz ederim.

Hiç yorum yok: