10 Nisan 2008 Perşembe

gayrimenkul alim satiminda kdv durumu mukteza

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

TARİH: 15.02.2008
SAYI : KDV.MUK.B.07.1.GİB.4.34.17.01.1.1572
KONU : Gayrimenkul satın alınması, satılması ve kiralanması
işleminin KDV’ne tabi olup olmadığı

........................

İlgide kayıtlı dilekçeniz incelenmiştir.


Bilindiği üzere 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 6. maddesinde kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanunu’nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.
Diğer taraftan, Kanunun 5. maddesinde;
“(1) Aşağıda belirtilen kazançlar, kurumlar vergisinden müstesnadır:
……………………….
d) Türkiye'de kurulu;
……………………………..
4) Gayrimenkul yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları,
…” hükmü yer almış konuya ilişkin olarak 03.04.2007 tarih ve 26482 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 1 Seri Nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin “Gayrimenkul yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları” başlıklı 5.5.4. bölümünde “Türkiye’de kurulu gayrimenkul yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.” açıklamaları yer almıştır.
Öte yandan 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nunda;
“Sermaye piyasası kurumları
Madde 32 – (Değişik: 29/4/1992 tarihli ve 3794 sayılı Kanun md. 22 ile)Bu Kanuna göre faaliyette bulunabilecek "Sermaye Piyasası Kurumları" aşağıda gösterilmiştir:
a) Aracı Kurumlar,
b) Yatırım Ortaklıkları,
c) Yatırım Fonları,
d) Sermaye piyasasında faaliyet göstermesine izin verilen diğer kurumlar.

Yatırım ortaklıklarının faaliyetlerinin kapsamı
Madde 35 – (Değişik: 29/4/1992 tarihli ve 3794 sayılı Kanun md. 25 ile) Yatırım ortaklıkları sermaye piyasası araçları, gayrimenkul, altın ve diğer kıymetli madenler portföylerini işletmek amacıyla kurulan anonim ortaklıklardır. Bu portföyler müstakilen bu unsurlardan oluşabileceği gibi, karma da olabilir.
Bu ortaklıkların kuruluş izni alabilmeleri için 30'uncu maddenin birinci fıkrasının (f) bendinde belirtilen portföy işletmeciliği faaliyetinde bulunmak üzere Kurula başvurmaları şarttır. Yatırım ortaklıklarının portföy işletmek dışında yapabilecekleri faaliyetler Kurulca düzenlenir.” hükmü yer almış konuya ilişkin olarak 08.11.1998 tarih ve 23517 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan VI Seri 11 Nolu tebliğinde;
“Dayanak
Madde 3 – Bu Tebliğ, Kanunun 32,35 ve 36. maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4 – Bu Tebliğde geçen bazı kavramlar aşağıda tanımlanmıştır.
a) Gayrımenkul yatırım ortaklığı: Bu Tebliğ ile belirlenmiş usul ve esaslar, dahilinde, gayrımenkullere, gayrımenkule dayalı sermaye piyasası araçlarına, gayrımenkul projelerine, gayrımenkule dayalı haklara ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yapabilen, belirli projeleri gerçekleştirmek üzere adi ortaklık kurabilen ve bu Tebliğ’de izin verilen diğer faaliyetlerde bulunabilen sermaye piyasası kurumlarıdır.
……………………
Kuruluş şartları
Madde 6 – Ortaklıklar, ani usulde kurulabilirler. Ayrıca Mevcut ortaklıklar esas sözleşmelerini Kanun ve Tebliğ hükümlerine uygun olarak değiştirerek, gayrımenkul yatırım ortaklığına dönüşebilirler. Gayrımenkul yatırım ortaklıklarının kuruluşunun ya da faaliyet konusu farklı olan şirketlerin gayrımenkul yatırım ortaklığına dönüşümlerinin Kurul’ca uygun görülebilmesi için;
A – Ani usulde kurulacak ise,
a) Kayıtlı sermayeli olarak anonim ortaklık şeklinde kurulması,
……………………….
B – Dönüşecek ise,
a) Kayıtlı sermaye sistemi içinde yer alması veya bu amaçla Kurul’a başvurmuş olması,
b) Ortaklığın, çıkarılmış sermayesinin asgari %49 u oranındaki hisse senetlerini, bu Tebliğde belirtilen süre ve esaslar dahilinde halka arz edeceğini Kurul’a karşı taahhüt etmiş olması,
……………..…” açıklamaları yer almıştır.
Buradan da anlaşılacağı üzere Sermaye Piyasası mevzuatı çerçevesinde, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından düzenlenen gayrimenkul yatırım ortaklıkları gayrimenkullere, gayrimenkule dayalı projelere ve gayrimenkule dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırım yapmak suretiyle faaliyet gösteren özel bir portföy yönetim şirketi tipidir.
Ayrıca gayrimenkul yatırım ortaklıkları;
•Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde yeni bir anonim şirket olarak kurulan,
•Daha önce başka amaçla kurulmuş şirketlerin esas sözleşmelerini Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenlemelerine uygun olarak değiştirerek gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüşmesi suretiyle de oluşturulabilirler.
Her iki şekilde de gayrimenkul yatırım ortaklıklarının kuruluşunun Sermaye Piyasası Kurulunca uygun görülmesi gerekmektedir.
Bu hüküm ve açıklamalara göre Güney Afrika Cumhuriyeti vatandaşı iki ortak olarak 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu kapsamında Türkiye’de kurmuş olduğunuz şirketinizin aldığı iş hanından elde edeceği kiralarla, inşa edeceği gayrımenkullerin kiraya verilmesi veya satışından elde edeceği kazançların ticari kazanca ilişkin genel hükümlere göre vergilendirilmesi gerekmektedir.
Ancak şirketinizin daha sonra Sermaye Piyasası Kanunu’na göre değişerek “gayrimenkul yatırım ortaklığına” dönüşmesi halinde gayrımenkul alım satım ve kiralamasından elde edeceği kazancın Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5/1.d maddesi kapsamında kurumlar vergisi istisnası kapsamında değerlendirilmesi olanaklı bulunmaktadır.
Öte yandan, 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1/1.maddesiyle Türkiye’de yapılan ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesindeki teslim ve hizmetlerin vergiye tabi olduğu, 1/3-f maddesinde Gelir Vergisi Kanunu’nun 70. maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanması işlemlerinin katma değer vergisine tabi olduğu, 17/4-d maddesinde ise sadece iktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemlerinin katma değer vergisinden istisna olacağı hükme bağlanmıştır.
Buna göre, şirketinizce satın alınan gayrimenkullerin (........................) bir iktisadi işletmenin aktifinde kayıtlı olmaması veya gayrimenkul sahibinin gayrimenkul alım-satım işini mutad ve sürekli bir faaliyet olarak sürdürmemesi halinde söz konusu gayrimenkulün şirketinize teslimi katma değer vergisine tabi olmayacaktır. Ancak, gayrimenkulün bir iktisadi işletmenin aktifine kayıtlı olması veya satıcının gayrimenkul alım satımını mutad ve sürekli bir faaliyet olarak sürdürmesi ya da söz konusu gayrimenkulü müzayede mahallinde satışını yapanlardan almanız halinde ait olduğu oranda katma değer vergisine tabi olacaktır.
Yine, şirketiniz adına satın aldığınız gayrimenkullerin (........................) kiraya verilesi işlemi Kanunun 1/1 maddesine göre ticari faaliyet kapsamında genel oranda (%18 oranında) katma değer vergisine tabi olacaktır.
Diğer taraftan, şirketiniz aktifine kayıtlı olan gayrimenkulün satışının ait olduğu oranda katma değer vergisine tabi olacağı tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.


Başkan a.

Grup Müdür V.

sanayi sicil belgesi olmadan ihrac kayitli kdv iadesi mukteza

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

Tarih: 29.02.2008
Sayı : KDV.MUK.B.07.1.GİB.4.34.17.01.11.1991

Konu : Mükellefin sanayi sicil belgesinin olmadığı dönemlerde
tecil-terkin, iade-mahsup uygulamasından yararlanıp
yararlanamayacağı,
........................


3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 11/1-c maddesinde, ihraç edilmek şartıyla imalatçılar tarafından kendilerine teslim edilen mallara ait katma değer vergisinin ihracatçılar tarafından ödenmeyeceği, mükelleflerce tahsil edilmeyen ancak, ilgili dönem beyannamesinde beyan edilecek olan bu verginin, vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunacağı,
Kanunun 32. maddesinde ise Kanunun 11, 13, 14 ve 15. maddeleri kapsamına giren işlemler nedeniyle yüklenilen ve indirimle giderilemeyen KDV’nin iade edileceği hükme bağlanmıştır.
27 Seri no.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin “İmalatçılar Tarafından İhraç Kaydıyla Yapılan Teslimlerde 1.1.1988 Tarihinden İtibaren Geçerli Olacak Usul e Esaslar” başlıklı A bölümünde imalatçı olmanın şartları açıklanmış olup, söz konusu Tebliğin “Sanayi Sicil Belgesi Almak İçin Başvuran, Ancak Henüz Sanayi Sicil Belgesi Verilmemiş Olanlar” başlıklı 6. bölümünde;
“Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca tanımı yapılan imalatçı kapsamına girmeyen mükellefler, tecil-terkin uygulamasından yararlanamayacaklardır.
Ancak, diğer şartları taşımakla beraber, sadece sanayi sicil belgesine sahip olmayan mükelleflerden, Sanayi ve Ticaret Bakanlığına başvuran ve bu Bakanlıktan söz konusu belgenin verileceğine ilişkin olumlu görüş alanlar da, sanayi sicil belgesi verilmesi beklenilmeden tecil-terkin uygulamasından yararlandırılabilecektir.”denilmektedir.
Yine 99 Seri no.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile 27 Seri no.lu KDV Genel Tebliğinin (A) bölümünde sayılan ve ihracatçılara ihraç kayıtlı teslimde bulunacak imalatçılarda aranan şartlar arasında yer alan “imalat işinde en az 5 işçi çalıştırılması” şartı kaldırılmıştır.
Benzer konuda Bakanlık Makamı’ndan alınan ........................ tarih ve ........................sayılı yazıda;
“Bakanlığımızca konuya ilişkin olarak verilen çeşitli tarihli özelgelerde de “sanayi sicil belgesinin (başvurusunun veya olumlu görüşünün) olmadığı dönemlerinde imalatçı olmanın sanayi belgesi dışında kalan diğer şartlarını taşıdığının yoklama grubu tarafından tespiti halinde söz konusu dönemde tecil-terkin kapsamında işlem yapılması gerektiği belirtilmiştir.” denilmektedir.
Diğer taraftan, 05.07.2005 tarihli ve 25866 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan SGM.2005/17 sayılı Tebliğ ile en az 1 işçi çalıştıran sanayi işletmelerinin sanayi siciline kayıt olacakları açıklanmıştır.
Ayrıca ilgi yazınız ve eklerinin incelenmesinden ........................ dönem ihraç kayıtlı teslimleri dolayısıyla iade talebinde bulunan ........................nin ........................ tarihinde “Sanayi Sicil Belgesi” aldığı görülmüştür.
Buna göre, ........................ ödevlinin sanayi sicil belgesine sahip olma dışında imalatçı olmanın diğer şartlarını taşıdığı tespit edildiğinden, sanayi sicil belgesinin alındığı tarihten önceki (........................) dönem tecil-terkin, iade-mahsup işlemlerinin genel esaslar çerçevesinde yerine getirilmesi gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Başkan a.

Grup Müdür V.