12 Kasım 2008 Çarşamba

yurtdisi cikis harci harclari

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
İSTANBUL DEFTERDARLIĞI
Vasıtalı Vergiler Gelir Müdürlüğü



SAYI : B.07.4.DEF.0.34.12.2.45-2992 02.11.2001-6157
KONU : Yurtdışında kurulmuş olan şirketin
kurucularından yurtdışında sürekli
ikamet etmeleri halinde yurtdışına
çıkışlarda harç alınmayacaktır.

……………………..

İLGİ : 26.10.2001 tarihli dilekçeleriniz.

Dilekçelerinizde, Sofya’da kurulmuş olan ……….. Ltd. Şirketi.’nin kurucularından……………………’ın yurtdışına çıkışlarda alınan 50 ABD doları harç pulu bedelinden muaf tutulması talep edilmektedir.
Bilindiği üzere 4705 sayılı Yurtdışına Çıkanlardan Harç Alınması ve 4481 sayılı Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 1 inci maddesinde, yurt dışına çıkış yapan (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hariç) Türk vatandaşlarından çıkış başına 50 ABD Doları Türk Lirası tutarında harç alınacağı hükme bağlanmıştır.
28.07.2001 tarih 24476 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yurt Dışına Çıkışlarda Harç Alınmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Kararın 4 üncü maddesinin (j) bendinde Yurt dışında müstakil iş sahibi olarak sürekli oturan ve geçimini yurt dışında temin ettiğini belgelendiren Türk vatandaşları ile bunların eş ve 18 yaşından küçük çocuklarından, harç alınmayacağı belirtilmiştir.
Dilekçeniz eki belgelerin tetkikinden , Bulgaristan, Sofya, …….. İlçesinde kurulan ……….. Ltd. Şti.’nin kurucularından olduğunuz ve Slatina Vergi Dairesinde mükellefiyet tesis ettirdiğiniz ayrıca geçici adresinizin de ……………Şehri olduğu anlaşılmıştır.
Buna göre yurtdışında sürekli ikamet ettiğinizi belgelendirmeniz ve yurt dışında müstakil iş sahibi olduğunuzu belirten söz konusu belgelerle hudut çıkış kapısında çıkış işlemlerini yapan emniyet görevlisine ibraz etmeniz halinde tarafınızdan harç alınmaması aksi takdirde ise harç ödemeniz gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Hiç yorum yok: