19 Aralık 2007 Çarşamba

ozelge ymm tasdik raporunun geri cekilmesi

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)


TARİH: 01.10.2007
SAYI : KDV.MUK.B.07.1.GİB.4.34.17.01.YMM.7795

KONU : YMM’nin KDV iadesi tasdik raporunu geri çekmesi

............... MÜDÜRLÜĞÜ’NE



Daireniz ...............vergi no.lu mükellefi ................ Şti.’nin ................ dönemi için YMM ............... tarafından tanzim edilen ............... tarih ve ............... sayılı YMM KDV iadesi tasdik raporunun ............... tarihinde dairenize ibraz edildiği ancak söz konusu rapor ekinde ............... tarihinde vefat eden YMM ............... tarafından düzenlenmiş tutanak ve bilgi yazılarının eklenmiş olduğunun tespit edilmesi üzerine YMM ............... ............... tarih, ............... sayılı dilekçesi ile raporunun işleme konulmadan tarafına geri iadesini talep ettiği, bu nedenle KDV iadesi tasdik raporunun ............... tarihli tutanakla YMM ............... iade edildiği belirtilmektedir.

Diğer taraftan; ............... tarih, ............... sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, SM, SMMM ve Yeminli Mali Müşavir Ücretlerinin Esasları Hakkında Yönetmeliğin 18. maddesinde;

“Meslek mensubu; işyeri merkezi dışındaki işler ve işlemleri, anlaştığı o yerdeki diğer meslek mensuplarına yaptırabilir. Böyle bir durumda, iş sahibinden sözleşmeyle belirlemiş ücrete ek bir ödeme talep edilmez.

Ücretin paylaşılması, tarifedeki esaslara göre yapılır. Bu esaslara aykırı sözleşme ile; diğer yerdeki meslek mensubunun ücreti azaltılamaz, fakat arttırılabilir.

Bu durumda meslek mensupları, işin o kesiminden müşterek ve müteselsil sorumludurlar.” denilmektedir.

Öte yandan; 20,27 ve 29 Seri No.lu SM, SMMM, YMM Kanunu Genel tebliğ’leri ile iade olarak doğan verginin doğruluğunun tespitinde karşıt inceleme yapılmasının esasları, karşıt inceleme tutanaklarında yer alması zorunlu bilgilerin neler olduğu ve hangi durumlarda iadeden tenzil yapılacağı hususları belirtilmiştir.

06.12.2000 tarih, 24252 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 27 Seri No.lu Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği’nin;





4- Teyit Alınması Halinde Yeminli Mali Müşavirlerin Sorumluluğu başlıklı bölümünde; “Teyit veren YMM’ler verdikleri teyit yazısındaki bilgilerin doğruluğundan genel hükümler uyarınca sorumludurlar.

Teyit alan yeminli mali müşavirler aldıkları teyit yazılarındaki bilgileri titiz bir şekilde kontrol etmekle yükümlüdürler. Teyit yazılarındaki bilgilerin birbiriyle veya teyidi isteyen yeminli mali müşavirin elindeki bilgi ve belgelerle uyumlu olmadığı hallerde veya tereddüt uyandıran sair hallerde teyit yazıları işleme konulmadan önce gerekli araştırmalar yapılacaktır. Yapılan araştırmalar neticesinde teyit yazısı ile ilgili uyumsuzluklar ve tereddütler giderildiği takdirde teyit yazısı işleme konulabilecektir.

Gerçeğe aykırı düzenlenmiş ya da eksik bilgi içeren teyit yazılarını gerekli kontrolleri yapmadan işleme koyan yeminli mali müşavirler doğacak sonuçlardan sorumlu olacaklardır. Öte yandan, karşıt incelemelerin bizzat incelemeyi yapan yeminli mali müşavir tarafından yapıldığı hallerde tutanaktaki bilgilerden anılan yeminli mali müşavirin sorumlu olacağı tabiidir.” şeklinde açıklanmıştır.

Buna göre, yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde YMM ............... tarafından düzenlenen YMM KDV İadesi Tasdik Raporunun bir örneğinin dosyasında hıfz edilerek diğer örneklerinin adı geçen yeminli mali müşavire iade edilmesi, YMM ............... tarafından yeniden düzenlenerek dairenize ibraz edilen raporda alt firma incelemelerin usulüne uygun olarak, yapılması dairenizce de tereddüt edilecek bir husus bulunmaması halinde genel esaslar çerçevesinde işlem yapılması mümkün olacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.


Başkan a.
Grup Müdür V.

Hiç yorum yok: