26 Aralık 2007 Çarşamba

mukteza emekli vergi iadesi durumuu

T.C.
İSTANBUL VALİLİĞİ
İl Defterdarlığı
Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü

Sayı : B.07.4.DEF.0.34.ll/VİD-618
Konu : Vergi iadesi hk.


İLGİ : ...11.2003 tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçeniz incelenmiş olup aşağıdaki hususların belirtilmesine gerek duyulmuştur.

Bilindiği gibi, 2978 sayılı Vergi İadesi Hakkında Kanunun 3239 sayılı Kanunla değişik 1 inci maddesinde, vergi iadesi hakkında kimlerin yararlanacakları açıklanmıştır.

Öte yandan, anılan maddenin son fıkrasında 3946 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle, vergi iadesinden yararlanacak olanların kapsama almaya veya kapsam dışına çıkarmaya Bakanlar Kurulunun yetkili olduğu hükme bağlanmıştır.

Bu hükmün verdiği yetkiye dayanılarak 1.4.1994 tarih ve 94/5372 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 1.5.1994 tarihinden itibaren vergi iadesinden yararlananların kapsamı yeniden belirlenmiştir. Sözkonusu Bakanlar Kurulu Kararı ile emekli, maluliyet, dul ve yetim maaşı alanların vergi iadesinden yararlanacakları belirtilmiştir.

Buna göre, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ve 1479 sayılı Bağ-Kur Kanununa göre emekli, maluliyet, dul ve yetim aylığı alan hak sahipleri vergi iadesi hakkından yararlanmaktadır. Dolayısıyla, sözkonusu Vakıf katılımcıları yukarıda sözü edilen Bakanlar Kurulu Kararının 1 inci maddesinin (a) bendinde belirtilen hak sahibi niteliğini taşımaktadırlar.

Diğer taraftan, vergi iadesinin usul ve esaslarının belirlendiği 1 Seri No.lu Vergi İadesi Genel Tebliğinde de, T.C.Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ile Bağ-Kur dışında kalan ve 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesine göre kurulmuş olan özel emekli sandıkları ile “diğer özel emekli sandıklarından” emeklilik, maluliyet, dul ve yetim aylığı alanların da vergi iadesi hakkından yararlanacakları açıklanmıştır.

Bu itibarla Medeni Kanun hükümlerine göre kurulmuş olan Vakfınızdan emekli, maluliyet, dul ve yetim aylığı alanların 1 ve 8 seri numaralı Vergi İadesi Genel Tebliğlerinde açıklanan usul ve esaslar dahilinde vergi iadesinden yaralanmaları olanaklı bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Hiç yorum yok: