26 Aralık 2007 Çarşamba

mukteza iade alacagina haciz konulmasi

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

TARİH: 28.12.2006
SAYI : KDV.MUK.B.07.1.GİB.4.34.17.01.32.10012
KONU : :Mükellefin İade alacağına haciz konulması
........................................... MÜDÜRLÜĞÜNE

İlgide kayıtlı yazınız incelenmiştir.

84 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin I/Genel Esaslar/1.1. Mahsup Yoluyla İade başlıklı bölümünde;

“Katma değer vergisi iade alacağının hak sahibi mükellefin kendisinin, ortaklarının veya mal ya da hizmet satın aldığı kişilerin vergi borçlarına, ithalat sırasında uygulanan vergilere, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) prim borçlarına mahsubu talepleri miktarına bakılmaksızın inceleme raporu ve teminat aranılmadan yerine getirilir.

İade alacağı öncelikle mükellefin ithalde alınanlar dışındaki vergi borçlarına mahsup edilir. Artan bir miktar olursa mükellefin isteğine bağlı olarak; kendisinin, ortaklarının veya mal ya da hizmet satın aldığı mükelleflerin ithalde alınanlar dahil vergi borçlarına veya SSK prim borçlarına mahsup yapılır.”

Öte yandan, aynı Tebliğin I/1.1.2. Mahsup Talebi başlıklı bölümünde;

“Mahsup talebinin geçerlik kazanabilmesi için talebin bir dilekçe ile yapılması şarttır. İade alacağının sonraki dönemlerde muaccel hale gelecek vergi borçlarına mahsubunun da talep edilmesi mümkündür. Ancak bu borçlar muaccel hale geldikçe mahsup talebinin, muaccel hale gelen her borç için ayrı dilekçe verilmek suretiyle yenilenmesi gerekir.” Denilmektedir.

Aynı tebliğin “I/1.2. Maliye Bakanlığınca Belirlenen Sınırı Aşmayan Nakden İadeler” başlıklı bölümünde; 4 milyar lirayı geçmeyen nakden iade taleplerinin inceleme raporu ve teminat aranmaksızın yerine getirileceği, açıklanmıştır.

Benzer bir konuda Bakanlık Makamı’ndan alınan 24.12.2001 tarih, 068590 sayılı yazıda;

“Söz konusu temlik ve hacizler, firmanın inceleme sonucu nakden iade edilebilir aşamaya gelmiş olan KDV iadesi üzerinde, 6183 sayılı Kanunun 23. maddesi tatbik edilerek ……….. A.Ş.’nin muaccel borçları tahsil edildikten sonra hüküm ifade edecektir.”

“6183 sayılı Kanunun 17. maddesi hükmü çerçevesinde uygulanan ihtiyati hacizle koruma hükümleri uygulanan kamu alacakları ise Kanunun 23. maddesi çerçevesinde değerlendirilememektedir. Zira bu alacaklar muaccel alacak kavramına girmemektedir.

Mükellefin 6183 sayılı Kanunun 23. maddesine göre muaccel borçları mahsup edildikten sonra temlik ve hacizlerde sıralama yapılacağı tabiidir.” denilmektedir.

Buna göre; ............................................Şti’nin ihracat istisnasından doğan katma değer vergisi iade alacağının öncelikle kendi borçlarına mahsubunun yapılması, arta kalan tutarın ise icra dairesi haciz yazısının dairenize intikal ettiği tarihten önce mükellefce mal veya hizmet satın aldığı firmaların borçlarına mahsup talebinde bulunulmuş (belgelerin tam olarak ibraz edildiği tarih) olması halinde mahsup işleminin yerine getirilmesi, kalan miktarın ise ........................................... Müdürlüğü’nün hesabına aktarılması mümkün bulunmaktadır.

Ancak, ödevlinin katma değer vergisi iade alacağının 4.000 YTL’yi aşması halinde, YMM raporu veya teminat mektubu verilmemesi halinde mahsup edilemeyen tutar nakden iade edilebilir aşamaya gelmemiş olacağından söz konusu iadenin icra dairesine aktarılmasının mümkün bulunmadığı tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Hiç yorum yok: