10 Aralık 2007 Pazartesi

mukteza ozelge talebi nasil yazilir

15-MÜKELLEFLER VERGİ İLE İLGİLİ UYGULAMALARDA TEREDDÜT ETTİKLERİ KONULARLA İLGİLİ İZAHAT TALEBİNDE BULUNABİLİRLER.(V.U.K.413.Md.MÜKTEZA TALEBİ)

V.U.K.’nun 413.maddesinde “Mükellefler, Maliye Bakanlığından veya Maliye Bakanlığının bu hususlarda yetkili kıldığı makamlardan vergi durumları ve vergi uygulanması bakımından müphem ve tereddüt mucip gördükleri hususlar hakkında izahat isteyebilirler” denilmektedir.Buna göre Vergi Dairesi Başkanlıklarına bağlı mükellefler ilgili Başkanlıklardan; diğer mükellefler ise Defterdarlığımıza bağlı

-Katma Değer Vergisi Kanunu, 6183 Sayılı Amme Alacakları Tahsili Usulu Hakkındaki Kanun,Diğer Vergi,Resim ve Harçlar, Vasıtalı Vergiler Gelir Müdürlüğünden

-Gelir V., Kurumlar V., Vergi İadesi, Özel Gider İndirimi; Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğünden ,

-Vergi Usul Kanunu, 3568 Sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu, İdari Yargılama Usulü Kanunu; Denetim Koordinasyon ve Usul Gelir Müdürlüğünden,

Bir dilekçe ile başvurarak V.U.Kanununun 413. maddesine istinaden bilgi talep edebilirler.

İlgili makamdan alınan bilgiye göre hareket eden mükelleflerin bu fiillerinin, Vergi Kanunlarına aykırı bulunduğu sonradan anlaşılırsa; Vergi İdaresince vergi kanunlarına aykırı bulunan bu hareket nedeniyle vergi cezası kesilmez, ancak vergi cezası olarak kabul edilmeyen gecikme faiz ve zammı ise vergi aslı ile birlikte görüş verilen mükelleflerden alınır.


İlgili Makamlarca verilen bu görüş, bizzat görüş verilen mükellef açısından bağlayıcılık taşımakta olup, aynı sorunla karşılaşan mükellefler, başka mükellefe verilen bu özelgeyi öne sürerek vergi ile ilgili uygulamalarına yön veremezler.

Ancak; Gelirler Genel Müdürlüğünce yeni başlatılan bir uygulamayla da mükelleflere kolaylık sağlamak amacıyla Bakanlıkça tayin edilen müktezalardan özellik arz edenler periyodik olarak sirküler halinde Gelirler Genel Müdürlüğünün www.gelirler.gov.tr adresinde yayımlanacaktır. Durumları sirkülerde yayınlanan olaya uyan ve yapılan açıklamalar doğrultusunda işlem yapılan mükellefler adına V.U.K.nun 413. maddesinin son fıkrası uyarınca cezai işlem yapılmayacaktır.

(315 sayılı V.U.K. Tebliği)


--------------------------------------------------------------------------------



Özelge Talebi Dilekçe Örneği


......................... DEFTERDARLIĞI

(Denetim Koordinasyon ve Usul Gelir Müdürlüğü)



......................Vergi Dairesinin...............sicil numarasında kayıtlı ...............vergisi mükellefiyiz.



Yurt dışından ev tipi dikiş makineleri ithal edip yurt içinde toptan satışını yapmaktayız. Mal teslimlerine ait faturalarımızı keserken malın döviz karşılığını o günkü TCMB kurundan değerlendirerek fatura ediyor ve faturanın en altına da döviz tutarını belirtiyoruz. Fatura bedelini çoğunlukla döviz olarak tahsil ediyoruz. Fatura tarihi ile tahsili arasındaki süre içerisinde kur farkı oluşmaktadır. Oluşan bu kur farkını da alıcılarımıza fatura etmekteyiz. Oysa alıcılar fatura bedelini ileriki tarihle de olsa döviz olarak ödediklerinden bu kur farkı faturasını kabul etmek istememektedirler.




Sorumuz Şudur: İthal ettiğimiz ürünlere ait satış faturalarımızı döviz olarak ilan etmekteyiz. Malın tesliminde faturayı döviz olarak kesip altına o günkü TCMB kurunu yazıp, tahsilatını da döviz olarak yaptığımızdan alıcının hesabında oluşacak kur farkını fatura etmeden doğrudan gelir yazmamız mümkün müdür? Değilse öneriniz ne olabilir?



Bu konuda tarafımıza görüş bildirilmesini arz ederiz.
Saygılarımızla, .../.../200....
Mükellefin Adı Soyadı, Unvanı
İmza

Adres:

Tel:

Hiç yorum yok: